Tijgers en tanga’s

Gisteren ben ik naar het circus geweest. Alles zat er op en er aan: olifantjes die de handstand deden, tijgers die brulden en zelfs een koppige giraf. Terwijl ik me zat te verwonderen over al het moois wat er te zien was, is me ook opgevallen wat de circusartiesten droegen. Of eigenlijk: hoe weinig de vrouwelijke circusartiesten droegen. Gehuld in weinig verhullende niemendalletjes paradeerden ze rond en schudden ze met hun billen terwijl de circusmannen rondliepen in veel verhullende pakken zonder bilgezwaai. Toen een van de circusmeisjes continu haar strakke, omhoog kruipende rokje omlaag trok tijdens haar act, waar ze slechts een tanga onder droeg, kreeg ik last van plaatsvervangende schaamte. Enerzijds voor haar, omdat ze zich toch ongemakkelijk leek te voelen en anderzijds voor het publiek. Voor de overbezorgde moeders, de jonge kinderen en de gelukkige vaders. Voor de gelukkige vaders voelde ik ook een beetje afkeer, want is dit gedoe niet vooral voor de mannen? Welke man wil met zijn kind naar het circus als er geen sprake is van uitfloepende billen onder veel te korte rokjes? Op de televisie moet alles gencensureerd worden, maar onze kinderen stellen we graag bloot aan een circus met acts en outfits die je ook in nachtclubs tegen kunt komen.
Misschien overdrijf ik nu (OK, ik overdrijf nu), maar in mijn ogen was de tegenstelling in de kleding tussen man en vrouw te groot. Het gaf bevestiging van de oppervlakkigheid in onze natuur. Vanuit een evolutionair perspectief is die tegenstelling in kleding namelijk perfect. Een pak is zakelijk, zaken zorgen voor geld, wat nodig is om de genen die voortkomen uit een samensmelting van twee geliefden te kunnen voorzien van alles wat nodig is om te overleven. Weinig kleding is blijkbaar aantrekkelijk, wat een indicatie kan geven van de vruchtbaarheid die de grondbeginselen schept voor voortplanting.
Dit evolutionaire proces uit zich in het circus door middel van mannen die stoere dingen doen met tijgers en kamelen en sensueel dansende vrouwen in sexy kleding. Een stoere rol is niet voor de showbizzvrouw weggelegd en warme kleding met deze koude temperaturen blijkbaar ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *