Positief heretiketteren

Wat is het toch fijn dat er zoveel woorden zijn. Fijn, omdat de rijke overvloed aan woorden je in staat stelt alles positief te verwoorden. Ja, de zee van woorden wast het bloed van je handen en maakt zelfs van de grootste oen een held. Om de kracht van woorden te demonstreren zal ik gebruik maken van voorbeelden omtrent eigenschappen. Geen enkele eigenschap hoeft slecht te zijn, zolang je weet hoe je deze positief moet heretiketteren.
Geloof me, positieve heretikettering komt goed van pas. Als het niet is om in sollicitatiegesprekken een positieve draai te geven aan je slechte eigenschappen, dan komt het wel goed van pas als je jezelf voor de gek wilt houden; om je geweten te sussen en om van jezelf te leren houden, want je bent immers zo’n goed, leuk en lief mens.

Het kan echt geen kwaad om jezelf, met alles er op en er aan, onder de loep te nemen om vervolgens alles waar je niet zo blij mee bent positief te herformuleren. Ik spreek bijvoorbeeld nooit over mezelf in termen van ‘koppig zijn’. Nee, ik heb het liever over ‘consistent’ zijn. Koppig is een woord met een soort negatieve bijsmaak. Bij het woord koppig zien mensen ezels die niet willen lopen voor zich en lange avonden van discussies met iemand die zijn fouten niet wil toegeven. Terwijl consistentie eerder iets positiefs is. Wij, mensen, vinden consistentie erg prettig. Mensen die niet consistent zijn worden gezien als ‘two-faced’ en onbetrouwbaar. Yay voor consistentie!
Ook maak ik mezelf wijs dat ik nooit dingen uitstel omdat ik lui ben, maar omdat ik beter presteer onder druk. En ik voel pas druk als de deadline nadert. Zonder druk presteer ik gemiddeld, onder druk presteer ik bovengemiddeld. Dat is toch een zeer goede reden om al mijn schoolwerk uit te stellen tot het allerlaatste moment, of niet?

Zo kan het positief heretiketteren eigenlijk altijd en overal toegepast worden, dus ik maak er gretig gebruik van. ‘Ik een flapuit? Welnee, ik ben gewoon open.’ ‘Dat ik veel te veel praat, ook op momenten dat het helemaal niet gepast is, heeft gewoon met mijn extraverte persoonlijkheid te maken.’ ‘Hoewel impulsief zijn klinkt alsof je een domkop bent die nooit nadenkt, draagt spontaniteit beelden met zich mee van gezelligheid en gemak in de omgang.’

Het idee is nu wel duidelijk. Nu ik alle punten op een rijtje hebt gezet besef ik met dat positief heretiketteren gewoon betekent dat je jezelf voor de gek houdt. Misschien om te voorkomen dat je gek wordt (van jezelf)?

One comment

  1. Zeer herkenbaar. Ik doe het constant, dat positief her-etiketteren (fantastisch woord trouwens). Je hebt denk ik gelijk, dat als je jezelf niet voor de gek houdt, je echt gek wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *