Negen december tweeduizendelf

Negen december tweeduizendelf, dat is de dag dat mijn leven veranderde. Dit was de dag dat ik mijn principes opzij heb gezet en nieuwsgierig een Facebook-account heb aangemaakt (Nou ja, niet echt aangemaakt. In een van de tienduizend pogingen om mij op Facebook te krijgen heeft een zeker iemand uit mijn vriendenkring er een voor mij aangemaakt. Het profiel bestond dus al en ik heb ingelogd. Nog steeds ben ik een beetje anti-Facebook, alleen nu heb ik er ook een.
We doen alsof Facebook de wereld een klein beetje dichter bij elkaar brengt. ‘Ik kan met mensen over de hele wereld praten en al mijn contacten onderhouden’. Deze bewering is dan ook helemaal juist. Ja, al mijn Facebook-matties hebben mij wel eens een berichtje gestuurd. Dat 99% daarvan bestond uit een nietszeggend berichtje in de vorm van ‘Vriend zoveel heeft je vriendschapsverzoek geaccepteerd. Schrijf iets op zijn muur!’ laten we even terzijde.
Ik hou van mijn vrienden en in iets mindere mate ook van mijn kennissen, maar op Facebook veranderen mensen in monsters. Personen die in het echt ontzettend leuk zijn worden door Facebook omgetoverd in aandachtsgeile internethelden.
Daarom heb ik een overzicht van de 10 meest vervelende Facebookers gemaakt (in willekeurige volgorde):
1. De nutteloze-hashtag gebruiker. Als je geen Twitter hebt/gebruikt, gebruik dan ook geen hashtags. Zonder Twitter dienen deze namelijk geen nut. Ze zijn nutteloos! Als jij zo doorgaat, jij ook. Hou er mee op.
2. De ‘elk-effing-detail-van-mijn-leven-wil-ik-met-jullie-delen’ persoon. Ik wil je heus wel als vriendje toevoegen, maar ik hoef niet om de 10 minuten een status-update. Ik ben niet van plan om je te stalken, dus aan je hele dagplanning heb ik niks.
3. De trotse complimentjesvisser. Leuk dat je foto’s post van je chef-kokwaardige zelfbereide maaltijd, maar waarom het risico lopen dat de maaltijd waar je zo hard aan gewerkt hebt straks niet meer smakelijk is vanwege de koudheid die heeft kunnen toeslaan in de tijd dat jij zat te bedenken welke geweldige tekst je bij de foto zou zetten?
4. Een van de ergste Facebooktypes is de empathie-zoeker. Vage emo-berichtjes worden op het prikbord geplaatst die reacties in de vorm van ‘waarom’ en ‘wat is er gebeurd?’ moeten ontlokken bij het publiek.
5. De ondernemende feestganger. Deze persoon heeft op zijn of haar Facebook een waslijst aan evenementen die hij/zij gaat bezoeken. Op het moment dat je deze persoon op een van de evenementen tegenkomt staat deze verveeld in een hoekje om vervolgens de dag erna op Facebook te posten hoe geweldig de avond wel niet is geweest. Maak dat je moeder wijs!
6. De verzamelaar. Deze persoon heeft 700+ vrienden op Facebook. NIEMAND HEEFT ZO VEEL VRIENDEN!
7. De gamer met zijn uitnodigingen. Als ik een boerderij wil zien ga ik wel naar een echte. Dat is vast minder verslavend en kost waarschijnlijk ook minder tijd.
8. De quoter. Als je zelf niks te melden hebt quote je maar een zinnetje uit een of ander popnummer. Dat laat zien dat je diepgang hebt.
9. De “Engelsman”. Om te laten zien hoe bereisd en verfijnd men is gaat men berichtjes plaatsen in het Engels. Dat terwijl de enige reis die zij ooit gemaakt hebben bestond uit een reis van twee kilometer naar school/supermarkt.
10. De hippe vogel. Spotify gelinkt aan Facebook? CHECK. Bandjes die niemand anders kent afgespeeld op Spotify? CHECK. Computergeluid uit en een CD van Britney in de speler? HELLYEAH.

Misschien moet ik er een elfde type aan toevoegen: de persoon die alleen haar status op Facebook update als ze een nieuwe blog geschreven heeft. Dit is zonder twijfel het ergste type.

6 comments

 1. Nicole zegt:

  Haha, dit is zo waar! De combinaties hiervan zijn ook verschrikkelijk: dus mensen die Engelse liedjes citeren die zwaar emotioneel zijn, waardoor mensen ook weer gaan vragen wat er is. Kots.
  Daarom heb ik maar mijn Facebook verwijderd (en dat heeft ook mijn leven veranderd, haha!).

 2. Sandra zegt:

  Hahaha! Dit vind ik je leukste stukje tot nu toe =)

 3. Lilith zegt:

  Haha, klopt helemaal! En je vergeet geloof ik nog de mensen die meedoen aan zo’n kettingstatussen: “vandaag is het vriendinnendag! Klik ‘vind ik leuk’ en deel deze status met je vriendinnen om hen te laten zien dat je van hen houdt! Ik weet zeker dat mijn beste vriendinnen dit zullen doen!!!!!”

 4. […] krantenartikels die ik hierover las, maar het is er nog nooit van gekomen. Toen ik vandaag echter dit blogje las, besloot ik dat het toch maar eens tijd werd om mijn langgeplande artikel nu eens effectief te […]

 5. Annemijn zegt:

  Haha, ik ben iemand die er eigenlijk gewoon nooit op zit, nul vrienden heeft en het alleen gebruikt voor winacties 😉

 6. […] krantenartikels die ik hierover las, maar het is er nog nooit van gekomen. Toen ik vandaag echter dit blogje las, besloot ik dat het toch maar eens tijd werd om mijn langgeplande artikel nu eens effectief te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *