Alsof je een cadeautje krijgt

Deze blog is gewijd aan een kleine, maar oh-zo-leuke traditie: die van de kerstkaarten. Terwijl ik overal om me heen mensen zie die snoep, cadeaus en kerstbomen inslaan, blijven de kerstkaarten onaangeroerd in het schap liggen. In onze drukke leventjes lijkt geen plaats te zijn voor het selecteren, ondertekenen en versturen van kerstkaarten. Nee, onze geliefden wensen wij per sms, facebook of andere social media wel een gelukkige kerst.

Ook ik heb mij vele winters schuldig gemaakt aan de verloedering van de kerstkaarttraditie. Ik snap eigenlijk niet waarom, want ik ben wel een voorstander van brieven krijgen en schrijven in plaats van elkaar te mailen. Een kerstkaart ontvangen voelt bijna alsof je een cadeautje krijgt. Je pakt hem nieuwsgierig uit om te zien wie genoeg van je houdt om je een echt kaartje te sturen. Voorgaande jaren heb ik e-cardmailtjes vaak niet eens geopend, maar alle kerstkaartjes kregen een mooi plekje boven de open haard in mijn ouderlijk huis.

In deze dagen waarin het donker ons achtervolgt en ons de illusie geeft alleen te zijn en de vrieskou onze ledematen tegelijkertijd pijnlijk en gevoelloos maakt, vraag ik u allen om massaal kerstkaarten te versturen. Stuur ze naar uw geliefden, naar uw vijanden en naar onbekenden (onderzoek wijst uit dat een heel groot deel zelfs een kerstkaartje terugstuurt. Yay voor reciprociteit!). Help mee aan de meest hartverwarmende kerst ooit, want warmte zullen we zeker kunnen gebruiken deze winter!

20 comments

 1. tineke zegt:

  Hmm, misschien moet ik toch eens kerstkaarten gaan uitdelen. Ik vergeet het altijd, en uiteindelijk stuur ik ze dus nooit.. Zonde!

 2. Wij sturen altijd kerstkaarten. Heb dit jaar zelfs een poging gewaagd om ze zelf te maken. LELIJK is het woord dat bij mijn kerstkaarten past, dus weggegooid en nu moet ik maar kant en klare kopen.

 3. Isabelle zegt:

  Ja, leuk is dat kerstkaarten. Het leukste vind ik nog wel het kopen van de kerstkaarten, voor iedereen een bijzondere kopen en fantaseren wat je er op gaat zetten :)

 4. michaelblogt zegt:

  Ik verstuur nog steeds jaarlijks kerstkaartjes.
  Doorgaans begin ik eraan eenmaal mijn kerstdecoratiewerken achter de rug zijn, dus ergens rond 15 december.
  Persoonlijk geef ik nog steeds de voorkeur aan een kaartje boven een sms of email.

 5. Een kerstkaart is inderdaad zo veel leuker, en op dit moment veel en veel origineler, dan het smsje of mailtje dat je naar je hele vriendenlijst stuurt.

  Ik hou van kerstkaarten krijgen, in de hoop er een paar terug te krijgen, zijn de mijne alvast verstuurd.

 6. Marlous zegt:

  Kerstkaarten zijn leuk, al is het jammer dat men er vaak niet meer dan ‘vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar’ op schrijft. Of nog erger: dat het al voorgedrukt is en men alleen nog hun naam eronder zet. En dan men ook alleen een kaartje stuurt rond de kerst (en verjaardagen). Ik vind het super leuk hoor, maar post kan altijd!
  Oh en je hoeft niet jaloers te zijn op mijn post hoor, je kan zo een oproepje plaatsen op http://www.afloodofmemories.blogspot.com 😉

 7. Nicole zegt:

  Nu laat je me schuldig voelen dat ik nooit iets met kerstkaarten doe! Verdeurie 😛

 8. Ik heb ze dit jaar gewoon weer met de hand geschreven (: Vind ik nog leuk om te doen ook! Ik schrijf er bij iedereen een andere, persoonlijke tekst in en gebruik naast de groene inktpen ook een zilveren pen. Het kostte me bijna anderhalf uur om ze alle 26 te schrijven, maar ik ben blij dat ik het weer heb gedaan. Ook ik houd erg van kaarten en (handgeschreven) brieven te ontvangen, het is inderdaad net een klein cadeautje! (:

  • Kudo’s voor je inzet! Anderhalf uur is naar mijn idee best snel om 26 kaarten te schrijven. Het nadeel van kaarten (voor mij) is dat ze ongelinieerd zijn. Ik ga altijd scheef schrijven, waardoor ik het eindresultaat zo beroerd vind dat ik het liefst de hele kaart opnieuw wil doen.

 9. Liesbetje zegt:

  Deed ik vanavond blij de kerstkaartenveloppe van een vriendin (afzender stond vermeld) open, vond ik… een blanco kaart. De teleurstelling was groot.

 10. Dajana zegt:

  Wat blijft mijn kerstkaart? 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *